top of page
Yazarın fotoğrafıÖnem Hukuk & Danışmanlık

KÖTÜNİYET TAZMİNATI VE SENDİKAL TAZMİNAT HAKKI



1- Kötüniyet Tazminatı


Kötüniyet tazminatı Medeni Kanun’un 2. maddesinde belirtilmiş olan Dürüstlük (Hüsnüniyet) kuralının İş Kanununa yansımasıdır.


Kötüniyet tazminatının yasal dayanağı 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesidir. “...18 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddelerinin uygulama alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir…” şeklindeki hüküm kötüniyet tazminatına ilişkindir.


Kötüniyet tazminatına hak kazanmak için gereken şartlar:

1. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçi olmak

2. Belirsiz süreli iş sözleşmesine istinaden çalışıyor olmak

3. İş güvencesi kapsamı dışında olmak

4. İş sözleşmesinin işveren tarafından kötüniyetle feshedilmiş olması


İşverenin haklı bir neden olmaksızın iş akdini feshetmesi doğrudan kötüniyete vücut vermez. Kötüniyetin ayrıca ispatlanması gerekir. Kötüniyet tazminatında zamanaşımı süresi, 25.10.2017 tarihinden sonra sona eren iş sözleşmeleri açısından 5 yıldır.


2- Sendikal Tazminat


6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu’nun 25. maddesine göre “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.


Bu kanunun 25.maddesi ile sendika özgürlüğünün güvencesi sağlanmış, sendikal nedene dayalı olarak yapılacak fesihler açık bir şekilde yasaklanmış ve yasağa rağmen yapılan fesihler tazminat yaptırımına bağlanmıştır. Sendikal nedenlerle işçinin iş akdini fesheden işveren, işçiye sendikal tazminat ödemekle yükümlüdür.


Sendikal tazminat tutarı işçinin bir yıllık ücretinden az olamaz ve işçinin brüt çıplak ücreti üzerinden hesaplanır.


İş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiği iddiası ile açılacak davada, feshin nedenini ispat yükümlülüğü işverene aittir. Feshin işverenin ileri sürdüğü nedene dayanmadığını iddia eden işçi, feshin sendikal nedene dayandığını ispatla yükümlüdür.


Sendikal tazminat için kanun koyucu tarafından belirlenen zamanaşımı süresi işverenin ayrımcı davranışta bulunduğu tarihten itibaren 10 yıldır.


Konuyla ilgili merak ettikleriniz ve sormak istediğiniz hususlar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

93 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page